ازدواج اجباری و زودرس
فاجعه ازدواج دختران پیش از بلوغ
ایسنا: ازدواجهای اجباری و زودرس هنوز هم واقعهای تلخ در جهان است كه خاموش و بیصدا در دنیای دختران فقر و تسلیم رخ میدهد و آنها را وادار به پذیرش خواستهای تحمیلی ناخاسته از دل خویش میكند تا بیش از عقل و منطق، تنها به سنت اجدادیشان عمل كنند یا از سر بیچارگی تن به بایدها دهند.
به اعتقاد بسیاری از آسیبشناسان اجتماعی این پدیده از نظر جغرافیایی مرز نمیشناسد و در تمام كشورهای آسیایی و حتی در اروپا هم مشاهده میشود؛ اما معمولا در جوامع روستایی، شهرهای كوچك و مناطقی كه هنوز در آنها قبیله جایگاهی فراتر از قانون دارد و بیشتر برای دختران كم سن كه هنوز تحت سلطه مطلق خانواده هستند، رخ میدهد.
از دیگر سو، ناتوانی مالی والدین در امرار معاش فرزندان، علت مهمی است كه بروز ازدواجهای اجباری در سنین پایین یعنی در دورهای كه پدر و مادر احاطه كاملی بر فرزند خود داشته و او نمیتواند مخالفتی در این زمینه داشته باشد را رقم میزند.
فریده ماشینی، كارشناس مطالعات زنان، با بیان این كه ازدواجهای اجباری هنوز در برخی از مناطق محروم كشور دیده میشود به ایسنا میگوید: در تعدادی از این مناطق، دختران در سنین پایین مجبور به ازدواجهایی با عناوین ازدواجهای خونبست، حل مشكلات مالی و .... میشوند.
وی با اشاره به وجود مشكل قانونی در این زمینه میافزاید: طبق قانون و در سالهای گذشته ازدواج دختر كمتر از 9 سال، ممنوع و ازدواج كمتر از این سن باید با اجازه ولی قهری دختر و در صورت تشخیص صلاح دختر امكانپذیر بود، اما طی سالهای اخیر این سن با تصویب مجلس شورای اسلامی به 13 سال افزایش یافته است.
به گفته وی دختر 13 ساله نیز یك بچه است، اما نكته مهم در این است كه ازدواج دختر در كمتر از این سن با اجازه پدر دختر و تشخیص وی مبنی بر این كه ازدواج به صلاح دختر است میتواند صورت گیرد و ما در این زمینه هیچ منع قانونی نداریم.
به گزارش ایسنا با طرح این مساله سؤالی كه پیش رو قرار میگیرد این است كه آیا با اصلاح سن قانونی ازدواج دختران، ازدواج اجباری كه برخاسته از مشكلات اجتماعی و فرهنگی و در نتیجه بیتوجهی به تاكیدات شرع مقدس اسلام است، ریشهكن میشود و اتفاق مثبتی ناظر بر نفع دختران رخ میدهد؟!